Tam İdrar Tahlili

Tam idrar tahlili/(TİT) birçok laboratuvarda yapılan kolay ve tanıda çok yararlı bir tahlil yöntemidir. Tam idrar tahlili, idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek hastalıklarını teşhis etmek ve değerlendirmek için yapılan laboratuvar testidir.

 

Kanda bulunan zararlı maddeler böbrek tarafından süzülür ve idrar aracılığı ile dışarı atılır. İdrarın rengi genellikle soluk sarıdır. İdrarın renk, bulanıklık, koku, berraklığı mikroskopik ve kimyasal incelemelerle analiz edilir.

 

İdrar Kültürü

 

İdrar kültürü, idrarda enfeksiyona neden olabilecek bakteri veya mikropları tespit etmek için yapılır. Mesanedeki idrar normalde sterildir. Bu herhangi bir organizmanın veya mantarın bulunmadığı anlamına gelir. Bakteriler; üretra denilen, idrarı vücudun dışına taşıyan tüpe girebilir. Ürerada bakteri bulunması demek, idrar yolu enfeksiyonu demektir.

 

İdrar enfeksiyonu, kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Bunun nedeni kadınların idrar yolunun daha kısa ve anusa daha yakın olmasıdır. Bu nedenle, bağırsaklardaki bakterilerin idrar yoluna girme yollarını bulması çok daha kolaydır. Bakteriler, üretraları mesanenin, üreterlerin ve böbreklerin içine yükselterek enfeksiyon bulabilirler.

 

Gaita Testi

 

Gaita testi her durumda istenmemekle beraber; olası bir şekilde aşağıdaki durumların tespiti açısından istenilmektedir. Gaita testinin istenmesindeki temel nedenler sırasıyla şu şekildedir;

 

Kolon kanserinin teşhisi,Bağırsak enfeksiyonları,Parazit üreyip üremediği, Dışkıda kan ve iltihap içeren hücrelerin olup olmadığı,Kabızlık, ishal ya da dışkıda çeşitli sorunlara ilişkin problemlerin ortaya konması,Sindirim sistemi sıkıntılar.